Wethouder Jacqueline van Burg, Sabien Raams van Emergis en directeur-bestuurder Chris Theuws van Zeeuwland sloegen, onder begeleiding van de Wasschappelse Heiploeg, woensdag 25 oktober de officiële eerste paal van het nieuwbouwproject Mdina. Dit deden ze in aanwezigheid van een aantal toekomstige bewoners van Emergis, buurtbewoners en medewerkers.

Het project bestaat uit twee gebouwen. Een gebouw met 18 appartementen voor cliënten van Emergis. Het andere gebouw bestaat uit 25 huurappartementen voor Zeeuwland. Alle partijen zijn blij dat eindelijk de nieuwbouw start op het voormalig MFC-terrein in Zierikzee.

Tarra Architecten heeft het ontwerp gemaakt van de twee gebouwen. De wijk Malta krijgt er door de bouw van Mdina 25 sociale huurappartementen bij. De huurprijs van deze woningen liggen allemaal in het sociale huursegment waardoor huurtoeslag mogelijk is. Dit én de lage energiekosten maken het aantrekkelijke huurwoningen.

Bouwen voor de wijk én voor starters
Zeeuwland kiest er bewust voor om doorstroming in haar woningbezit in Zierikzee te bevorderen. Daarom bouwt zij de 16 reguliere driekamer- appartementen in eerste instantie voor huurders uit de wijk Malta en Zierikzee. De gezinswoningen die zij achterlaten, kunnen weer aan andere woningzoekenden worden aangeboden, zowel in het huur- als in het koopsegment.

Met de 9 zogenoemde doorstroomappartementen richt Zeeuwland zich in eerste instantie op jongeren tot 28 jaar. Deze appartementen hebben één slaapkamer en worden verhuurd op basis van een jongerencontract (maximaal 5 jaar). Op die manier blijven zij voor jongeren beschikbaar.

Beschermd wonen in Zierikzee
In het andere gebouw realiseert Zeeuwland voor zorgorganisatie Emergis 16 appartementen voor cliënten. Twee appartementen worden ingericht als kantoor en algemene ruimte. De bewoners van de verouderde beschermende woonvorm aan de Karnemelksvaart in Zierikzee krijgen hier straks een nieuwe, aantrekkelijke en ruime plek. Ook in het nieuwe gebouw is er voor hun straks 24 uur per dag, inclusief de weekenden, begeleiding aanwezig.
De bewoners worden ondersteund in wat zelfstandig niet lukt. Dat kan gaan om dagelijkse handelingen als boodschappen doen en zelfzorg tot het herstellen van contact met vrienden en familie of het op orde hebben van de financiën.

Naam Mdina past in de wijk
Mdina komt op het voormalig MFC-terrein te liggen aan wat gaat heten het Cooperplein. Zeeuwland heeft meerdere appartementengebouwen in de wijk die met hun namen verwijzen naar plaatsen op Malta. Ook dit geldt voor Mdina. Het is een stad op het eiland Malta. De straatnaam Cooper is net als andere straten in de wijk Malta een naam van een voormalig burgemeester.

Start verhuur
We verwachten in 2024 te starten met de verhuur van dit project. Woningen bieden wij aan via www.zuidwestwonen.nl