De komende jaren staan ook wij voor een grote opgave om onze woningen gasloos te maken. Het uiteindelijke doel is om in 2050 de woningen CO2 neutraal én grondstoffenneutraal te hebben. Met de nieuwbouwwoningen behalen we dat doel voor een groot deel. De uitdaging blijft om het huidig woningbezit naar de toekomst toe gasloos te maken en verder te verduurzamen. Een van deze uitdagingen is aangepakt: het verduurzamen van een Noorse geschenkwoning in Burgh-Haamstede. Van een energielabel G naar minimaal energielabel A.

De huur van de Noorse geschenkwoning aan het Duinwegje werd opgezegd. Dit bood ons de kans om te kijken hoe we zo'n oudere houten woning zo energiezuinig mogelijk konden maken. Samen met de aannemer Geluk Groep is de woning grondig aangepakt en gasloos gemaakt. Natuurlijk met het behoud van de authentieke uitstraling van dit cultureel erfgoed. Deze kans benut Zeeuwland gelijk om ook te kijken welke mogelijkheden voor verduurzaming van oudere woningen er zijn. Zo doen we ervaring op om ook het wat oudere woningbezit zo goed mogelijk te verduurzamen.

Proef verduurzamen
De Noorse woning heeft een all-electric warmtepomp gekregen en vraag gestuurde ventilatie. Verschillende isolatiemaatregelen zijn genomen, van vloer tot dak. Ook is de woning voorzien van vacuüm glas. Dat isoleert goed en behoudt de authentieke uitstraling van de Noorse woning.

De woning heeft ook een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Deze zijn met het nieuwe Fibo systeem geplaatst. Dit systeem wordt zo duurzaam mogelijk gefabriceerd en heeft een lange levensduur.

Gehele woningbezit al op gemiddeld A
De laatste jaren heeft Zeeuwland veel geïnvesteerd in het verduurzamen van haar woningbezit. Dat betaalt zich nu uit. Haar woningbezit heeft nu gemiddeld een energielabel A. Daarmee liggen we op koers om onze woningen steeds duurzamer te maken. De komende jaren verbetert en verduurzaamt Zeeuwland haar woningen nog meer om de doelstelling 'in 2050 de woningen CO2 neutraal en grondstoffen neutraal' te hebben, te bereiken.