Elektrisch koken

Steeds meer mensen willen elektrisch koken. Let op bij de aanschaf van een kookplaat. Sommige kookplaten werken gewoon op 220 volt. Dan hoeft u niet speciaal iets te doen. Maar, voor de meeste kookplaten heeft u een zogenoemde perilex aansluiting nodig. Dit is een elektrische aansluiting (stopcontact) voor krachtstroom, zodat uw kookplaat werkt. Soms kan het zijn dat uw meterkast dan ook aangepast moet worden.

Wij kunnen, in de meeste gevallen, voor u een perilex aansluiting laten maken. Dit kost u € 3,50 per maand in de huur.
Heeft u interesse in een perilex aansluiting? Dit vraagt u hier aan via ons contactformulier.


Let op! Het kan voor komen dat uw huisaansluiting door het energiebedrijf gewijzigd moet worden van een 1-fase-aansluiting in een 3-fasen aansluiting. Dat hangt af van het kooktoestel, dat u wilt aanschaffen en van de aansluiting die u heeft in de meterkast. Wij adviseren u om u daarover vooraf goed te laten informeren door de leverancier van uw kooktoestel en door het energiebedrijf.
Het energiebedrijf weet welke aansluiting u heeft. Het aanvragen en ook de kosten voor het wijzigen van de aansluiting door het energiebedrijf zijn voor uzelf. De huurverhoging van Zeeuwland betreft alleen de aansluiting vanaf de meterkast tot in de keuken.
Meest gestelde vragen
Komt de huurverhoging in de servicekosten?
Nee, die € 3,50 huurverhoging komt in de huurprijs. Dat betekent dat er jaarlijks een huurverhoging overheen gaat.

Waarom betaal ik een huurverhoging?
Er komt een installatiebedrijf een vooropname doen om de werkzaamheden te inventariseren en u te adviseren over de aanschaf van een passend kooktoestel. Vervolgens bestelt de installateur de nodige materialen en legt de installateur de aansluiting aan. De werkzaamheden en eventuele overlast verschillen per woning.

Mag ik zelf een perilex aansluiting aanleggen?
Ja dat mag. Alleen moet u wel gebruik maken van een erkend installatiebedrijf. U moet de factuur kunnen overleggen.

Wat voor kooktoestel moet ik plaatsen?
Er zijn verschillende elektrische kooktoestellen te koop. Sommige kooktoestellen werken gewoon op het normale stopcontact van 220 volt. Dan kunt u direct koken. Bij de meeste kookplaten moet u een perilex aansluiting hebben. Wil u zo'n kookplaat aanschaffen? Wacht met de aanschaf tot de installateur bij u een vooropname heeft gedaan. Hij kan u namelijk vertellen hoeveel kilowatt uw kooktoestel kan zijn zonder extra aanpassing van de fases in de meterkast.

Een kooktoestel tot 7,3 kilowatt kan op een 1 fase stroomaansluiting. Wanneer u een kookplaat met meer kilowatt aanschaft, bijvoorbeeld een 90cm brede inductieplaat of een elektrisch kooktoestel met oven, dan moet u uw woning waarschijnlijk voorzien van een 3 fasen stroomaansluiting.

Moet ik zelf een 3 fasen stroomaansluiting regelen?
Ja, als dat nodig is, moet u dit zelf regelen bij uw netbeheerder. De kosten om van een 1 naar 3 fase stroomaansluiting te gaan komen voor uw eigen rekening en vallen daarom niet onder de huurverhoging.

Heb ik een elektrische aansluitkabel en perilex stekker nodig?
Zorg bij de aanschaf van uw kooktoestel ook voor een elektriciteitskabel en perilex stekker. Deze moeten vaak los bijgekocht worden bij het kooktoestel.