"Er is in al die jaren heel wat veranderd"

In september dit jaar werkt Ellen de Jonge dertig jaar bij Zeeuwland. Ze startte haar carrière in een algemene functie bij de Christelijke woningbouwvereniging Schouwen-Duiveland, maar deze fuseerde 1 januari 2000 met Zeeuwland. Niet veel later werd Ellen secretaresse en dat werk doet ze nog steeds. Lees haar verhaal.

"Ik begon mijn loopbaan in de corporatiebranche als een soort allround functie. Zo had ik klantcontacten aan de telefoon en de balie. Ook deed ik administratieve werkzaamheden voor het bestuur", begint Ellen. "Ik heb een notariële achtergrond. Die baan had ik opgezegd, omdat ik toen na mijn zwangerschap niet parttime kon werken. Zo kwam ik via een vacature in de krant bij de Christelijke woningbouwvereniging terecht. Het was een kleine organisatie, dus we deden verhuur, maar geen verkoop."

Van verhuur naar secretariaat
Ellen gaat verder: "In 2000 fuseerden we met toen nog Beter Wonen (oude naam van Zeeuwland). Ik hield mijn allround functie, want het kantoor in Bruinisse bleef open. Al heel snel bleek, dat woningzoekenden en huurders niet meer naar ons kantoor kwamen. Toen heb ik na iets van twee maanden gevraagd of ik naar het kantoor in Zierikzee kon. Zo kwam ik bij de afdeling verhuur terecht."

"Ik merkte in de loop van de tijd, dat verhuur me minder lag. Ik wilde wat anders doen. Marjolein van Dijke was in die tijd al secretaresse bij Zeeuwland. Zij ging met zwangerschapsverlof. Zij stelde mij als vervanger voor aan de directeur-bestuurder. Zo zijn we sinds 22 jaar nu met deze duobaan aan de slag."

Genoeg veranderingen
Meer dan twintig jaar in de functie van secretaresse. Op de vraag of dat niet gaat vervelen, zegt Ellen: "Er is natuurlijk in al die jaren heel wat veranderd. Werkzaamheden voor mezelf zijn vooral veranderd. De digitalisering is enorm snel gegaan. Het programma IBABs is voor secretaresses de beste investering", lacht Ellen. "Het scheelt heel veel kopieerwerk en stukken samenvoegen. Stond je vroeger aan een lange tafel om vergaderstukken te sorteren. Dat gaat nu natuurlijk allemaal digitaal. Dat scheelt een hoop tijd, maar ook bijvoorbeeld portokosten."

"Daarnaast heb ik gewerkt onder vier directeur-bestuurders en dit jaar komt er een vijfde aan. Elke directeur is een andere persoonlijkheid, een andere generatie. De manier van samenwerken verandert daarmee ook. "

Samenwerken met andere secretaresses
"Mijn werk blijft leuk door alle veranderingen die er zijn, maar ook door de leuke contacten met externen. Er is nooit een jaar wat hetzelfde is. Zo ging vorig jaar de directeur-bestuurder weg, dan dit jaar een nieuwe directeur-bestuurder. Om de vier jaar is er een visitatie wat werk voor ons oplevert. Begin dit jaar zat ik in de projectgroep van ons nieuwe intranet. Er gebeurt genoeg."

"Een aantal jaar geleden besloten we om de secretaresses van de Zeeuwse woningcorporaties uit te nodigen. Een bijeenkomst om kennis te maken en om dingen uit te wisselen. Heel fijn, want je ziet een gezicht bij de stem. We belden elkaar zeer regelmatig, maar je kende elkaar alleen via bellen. Door elkaar te ontmoeten, zorgt het dat de drempel lager wordt om elkaar te contacten. Dat is heel fijn. We hadden afgelopen maart weer een bijeenkomst. Zo leren we ook van elkaar."

Blijven ontwikkelen
"Hoe ik up to date blijf? Ik volg online cursussen. Als er iets is wat ik interessant vind, dan ga ik erheen. Veel is tegenwoordig online. Voor Office gerelateerde trainingen komen goed van pas. In die programma's komen regelmatig vernieuwingen. Dan is het erg handig dat ik daar tips voor krijg. Zo heeft een Outlook training me ook echt goed geholpen in mijn werk."

"Het is fijn dat je bij Zeeuwland de kans krijgt om dit soort trainingen te volgen. Wat het werken bij deze organisatie ook leuk maakt? De contacten met collega's! In Corona tijd heb ik dat echt wel gemist. Op kantoor vind ik het fijner werken dan een hele dag thuis. Zeker in de winterperiode. Dan is wat reuring van collega's om je heen toch heel prettig. "