"Het huurderscontact maakt het interessant"

Niek Goossens zit in zijn laatste stagemaand bij Zeeuwland. Daarna is hij klaar en rond hij zijn MBO-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw niveau 4 aan het Scalda in Vlissingen af. Hoe de vierdejaars student het vindt bij Zeeuwland, vertelt hij zelf.

"Hoe ik bij Zeeuwland terecht kwam?" Niek gaat gelijk van start: "Voor mijn laatste stage moest ik kiezen tussen een architectenbureau of woningcorporatie. Van wat ik tot nu toe had geleerd, leek me een woningcorporatie interessanter. Mijn moeder werkt bij de gemeente en in haar vorige functie had ze veel contact met Zeeuwland. Ik wist er dus al wel wat van. Het leek me interessant en dus heb ik gesolliciteerd."

Zeeuwland is niet Niek's eerste stage. "Voor mijn opleiding heb ik al meerdere stages gedaan. Zo liep ik stage bij bouwbedrijf Quant. Daar werk ik nu ook nog een dag in de week. Verder keek ik een aantal weken bij de gemeente Schouwen-Duiveland mee. Mijn voorlaatste stage liep ik bij VKP Kapelle. Dat is een grotere aannemer. Zo kon ik bij verschillende bedrijven een kijkje nemen. En nu dus bij Zeeuwland. Ik loop mee, maar doe ook een stukje onderzoek."

Mooi om te zien hoe alles samenkomt
"Ik doe onderzoek naar het verder verduurzamen van onze woningen naar de 'standaard'. Wat is er nodig om dat voor elkaar te krijgen en waar lopen we tegenaan? Zo kijk ik bijvoorbeeld naar de Wet Natuurbescherming en naar vochtproblemen voor en tijdens de bouw. Een goed voorbeeld project was de Noorse woning aan het Duinwegje in Burgh-Haamstede. Daarin kwam alles samen. Van isoleren tot volledige badkamer, keuken en toilet vervanging. Ook zijn alle installaties vervangen. De hele woning werd aangepakt en daarvan maakte ik een verslag. Mooi om te zien hoe je zo'n houten woning compleet verduurzaamd en gasloos kunt maken."

Combinatie van binnen- en buitenwerk
Niek moest wel even wennen bij Zeeuwland. "Tot nu heb ik het goed naar mijn zin in deze sector. Maar, toen ik hier kwam, was er natuurlijk een hoop nieuw. Je bent met de techniek bezig, maar het gaat hier ook juist meer om het contact met huurders. Dat maakt het wel interessant. Ik krijg iedere dag met andere mensen te maken."

Niek gaat verder over wat hij leuk vindt aan zijn stage bij ons: "Ik denk dat ik het leukste vind om bij huurders langs te gaan die een wat ingewikkeldere reparatie hebben. Dan is het leuk om de oorzaak van het probleem te vinden en daarmee naar een oplossing te zoeken. Het is altijd anders, dus dat maakt het leuk."

"Ook het bekijken van het planmatig onderhoud en het bezoeken van energieprojecten vind ik leuk. Dan zie je hoe verschilleden bedrijven hun projecten anders aanpakken. Elk bedrijf heeft zijn eigen technieken. Dat is interessant om te zien."

"Tot nu toe heb ik het goed naar mijn zin. Ik wist wel al een beetje wat een woningcorporatie doet. Vanuit school hebben we een vak beheer en onderhoud. Daarin volg je hoe je een meerjarig onderhoud planning maakt. Ook leer je hoe je een woning moet beoordelen op de kwaliteit van de buitenschil. Ik zie me later wel in deze sector werken. Je hebt te maken met een diversiteit van werkzaamheden. De combinatie van binnen- en buitenwerk maakt het afwisselend."

Nog twee jaar een opleiding daarna in de praktijk
"Ik vind de sfeer bij Zeeuwland leuk. Het is het gevoel dat je met vrienden aan het werk bent in plaats van collega's. Er wordt onderling veel gelachen. Ik voelde me heel snel thuis. Bij een eerdere stage was dat anders, maar dat was ook in corona tijd. Dat was sowieso heel anders."

"Vanaf september zit ik weer in de schoolbanken. Ik wil sowieso nog twee jaar hbo associate degree (niveau 5) in Roosendaal doen. Het is een opleiding van drie sectoren: bouwkunde, infratechniek en stedenbouwkunde. Deze school werkt samen met Avans Hogeschool en Hogeschool Zeeland. Daarna kan ik altijd nog een vervolg hbo doen als ik zin heb."

"In ieder geval wil ik na mijn studie eerst met mijn handen gaan werken in de bouw. Ervaring opdoen in de praktijk. Ik hoorde vanuit mijn stages dat je beter eerst ervaring op kan doen. De theorie is heel anders dan de praktijk."