Zeeuwland ziet dat de wachttijden voor een woning oplopen. "We zijn volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe projecten", vertelt Hans van der Zwet, projectleider nieuwbouw bij Zeeuwland. "Daarbij zetten we nu vooral in op het bouwen van levensloopbestendige woningen.

In onze bestaande gezinswoningen wonen vaak senioren. Daarom hebben we ervoor gekozen om de senioren uit die woningen actief te benaderen. Vanzelfsprekend zijn ze niks verplicht, maar als ze ervoor kiezen om naar een levensloopbestendige woning te verhuizen, komt er weer een eengezinswoning vrij voor starters."

Informatiemiddag

"Wij hadden er eerlijk gezegd nog geen moment over nagedacht om te verhuizen", geeft Truus toe. "Sterker nog: ik had pas nieuwe vitrage gekocht. De vorige vitrage hing er al dertien jaar, dus dan mag dat wel eens. Dat nieuwe spul hing net voor het raam, toen we een mailtje kregen van de woningstichting. We werden uitgenodigd voor een informatiemiddag en besloten om daar naartoe te gaan. We kregen tekeningen te zien van de huizen die ze aan het Sluispad gingen bouwen en dat sprak ons wel aan."

Ook Jaap Kock en Joke Leeman uit de Boomgaardwekken in Burgh-Haamstede hadden zo'n mailtje gekregen en besloten om een kijkje te gaan nemen tijdens de informatiemiddag. "Ook bij ons werd die trap een beetje een obstakel", vertelt Joke. "We hadden al wel eens gekeken voor iets anders, maar daar kwamen we niet voor in aanmerking. Dat vonden we ook niet zo'n probleem, want we hadden geen haast."

"Ik woon hier al veertig jaar", vult Jaap aan, "Je laat dus ook wel wat achter. Maar nu kunnen we nog makkelijk verhuizen met een beetje hulp én we kunnen kiezen waar we willen wonen. Als het echt niet meer gaat en je moet eruit, waar kom je dan terecht?"

Honderden nieuwe woningen

Het streven is dat corporaties tot en met 2030 in totaal 250.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Daarbij is het belangrijk dat er een evenredige verdeling komt tussen de verschillende gemeenten. Alle gemeenten moeten streven naar minimaal dertig procent sociale huurwoningen. Projectleider Hans hoopt dat er in de komende zes jaar vijfhonderd tot zeshonderd woningen gebouwd kunnen worden in het werkgebied van Zeeuwland: de gemeente Vlissingen en Schouwen-Duiveland. Maar het kost veel tijd voor het zover is. Tijd die vooral gaat zitten in de voorbereidingen, want dankzij de huidige manier van bouwen zijn de woningen zelf binnen een paar maanden klaar.

Het is wel eens frustrerend

"We zijn omgeschakeld naar prefabbouwen en modulair bouwen", licht Van der Zwet toe. "Daarmee heb je binnen twee of drie maanden sleutelklare woningen. Maar het kost wel veel tijd voor we kunnen gaan bouwen. De gemeente draagt een locatie aan en vervolgens gaan wij kijken wat we daar kunnen realiseren. Aansluitend moeten er tijdrovende onderzoeken plaatsvinden voor we kunnen starten met bouwen, zoals flora- en faunaonderzoeken. Die duren al minimaal een jaar. En dan hebben we er tegenwoordig ook mee te maken dat alle woningen volledig elektrisch moeten zijn en zo'n nutsaansluiting klinkt een stuk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Als wij aan het eind van een kabel tien tot twintig woningen willen gaan bouwen, moeten er ingrepen worden gedaan op dat tracé. En dat kost tijd. Veel tijd. Daar hebben we geen invloed op, maar het is wel eens frustrerend. De wachtlijsten lopen op en we doen met z'n allen enorm ons best om de vaart erin te houden, maar het gaat niet zo vlot als we graag zouden willen."

In Burgh-Haamstede lijkt de vaart er nu wel lekker in te zitten. Kort nadat de woningen aan het Sluispad zijn opgeleverd, volgen er nieuwe woningen in de Irenestraat en daarna wordt er gestart met de bouw van woningen in de Bernhardstraat en Julianastraat. Ook in Renesse, Zierikzee en Dreischor verrijzen nieuwbouwwoningen.

Jaap en Joke kunnen inmiddels niet meer wachten tot ze de sleutel in ontvangst mogen nemen. "We wisten in mei al dat we in september de sleutel zouden krijgen. Nou, dan is het nog lang wachten hoor. Het behang en de verf stond in juni al klaar en twee maanden geleden hebben we de gordijnen al besteld."
Koken op inductie

Ook Truus is klaar voor de aanstaande verhuizing. "Ook al zie ik er wel een beetje tegenop", geeft ze toe. "Maar ach, weet je. Het is dan veertien dagen een rommeltje, maar als alles op z'n plek staat, ben je ook weer blij. En dan eens kijken of ik eraan kan wennen om op inductie te koken, want ik heb daar straks geen gas meer. Maar dat zal ook wel lukken. Komt goed."


Interview door Rachel van Westen