"Verduurzaming vind ik heel interessant"

Sinds eind december 2024 loopt Serge van Sluijs bij Zeeuwland rond. De bouwkunde student doet zijn afstudeeronderzoek bij ons. Nu hij hier een aantal maanden aan het werk is, zijn we benieuwd hoe hij het vindt.

"Het bevalt goed", begint Serge enthousiast. "Iedereen helpt elkaar, dus dat helpt mij als nieuwe collega om erin te komen. Hoe ik bij Zeeuwland terecht ben gekomen? Ik was op zoek naar een afstudeerplek, maar wist niet zo goed wat ik wilde. Vroeger wilde ik architectuur doen, maar ik wist dat veel medestudenten uit mijn klas dat ook wilden doen. Dus ik ben op zoek gegaan naar wat anders. Zo had ik ook minder concurrentie. Ik vind duurzaamheid interessant en ook de bouw. Toen dacht ik: woningbouw lijkt me interessant. Dus heb ik Zeeuwland geschreven. Het was het eerste bedrijf waarnaar ik mailde en waar ik dus ook gelijk terecht kon voor mijn afstudeerstage."

"Voor mijn opleiding heb ik al meerdere stages gehad. Zo deed ik in mijn eerste jaar een stage bij een aannemer. Het was een meerwerkstage op de bouw. In mijn tweede jaar werkte ik bij de afdeling vergunningen bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Vorig jaar was mijn minor en hield ik me bezig met een opdracht op school over verduurzamen van monumenten. Toen kwam ik er achter dat ik verduurzaming echt heel leuk vind."

Meer dan verhuren alleen
Op de vraag Wat wist je van woningcorporaties af? antwoordt Serge: "In mijn hoofd was het: zij bouwen woningen en verhuren deze. Nu ik hier bezig ben, ontdek ik dat we veel andere dingen doen. Zo zie ik, dat er veel data binnenkomt en hoe we dat hier behandelen. Maar ook de samenwerking met andere maatschappelijke organisaties, hoe we omgaan met lastigere huurders. Er komt meer kijken bij het werken bij een woningcorporatie dan ik eerst dacht."

"Zoals ik eerder zei, voel ik me thuis bij Zeeuwland. Hoe iedereen elkaar helpt, is fijn. Ik heb dan ook niet echt dingen die heel veel beter kunnen. Misschien waar collega's nog meer op kunnen letten, is de communicatie met elkaar. Dingen nog beter afstemmen."

Afstudeeronderzoek op MPG
De afstudeeropdracht van Serge richt zich op, hoe kan het ook anders, duurzaamheid. Hij vertelt: "In 2025 komt er een aangescherpte eis vanuit de overheid: de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). De MPG is een belangrijke maatstaf voor duurzaamheid van een gebouw. De MPG-norm geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Per 1 juli 2021 geldt een norm van 0,8 voor de milieuprestatie van een gebouw (MPG). Vanaf volgend jaar wordt deze norm strenger en wordt het 0,5 voor nieuwbouwwoningen", vertelt Serge.

"Ik kijk onder andere wat de aangescherpte MPG betekent. Eerst doe ik onderzoek naar materialen. Zo kijk ik naar welke materialen we kunnen vervangen, maar ook wat uitvoerbaar is. Ik kan wel iets bedenken om de MPG te verbeteren, maar als dat onderdeel na vijf jaar opnieuw vervangen moet worden, is dat niet duurzaam. Na het onderzoek rondom materialen verwerk ik de materialen in het programma van Eisen voor nieuwbouw."

In juni is Serge klaar bij Zeeuwland en met zijn opleiding op de Hogeschool Zeeland. "Dan is het tijd om te gaan werken. Ik heb geen zin meer om op school te zitten, maar ik heb nog geen concrete plannen om ergens aan de slag te gaan."

Interessante dingen tijdens stage
Op de vraag Wat vind je het leukste wat je tot nu toe op je stage hebt meegemaakt? antwoordt Serge: "Ik ging met de projectleider Pierre naar het kijk- en meetmoment van de nieuwbouw in Meliskerke. Het was erg leuk om de huurders te zien. In dit geval waren het oudere mensen die ook het een en ander aan mij vroegen. Ik vond het leuk om deze vragen te beantwoorden en dat de toekomstige huurders er dan ook wat aan hebben. Ook zag je dat de ene huurder meer vroeg, terwijl de ander elke vierkante centimeter opmeet om een perfect beeld te hebben."

"Wat ik verder indrukwekkend vond, was het bedrijfsbezoek bij de timmerfabriek in Bruinisse. Daar zag je hoe een houtskeletbouw woning in de fabriek prefab wordt gemaakt. Ze hebben daar een zaag staan waar ze zo een plank van 20 meter op de millimeter perfect afzagen. Alles computergestuurd. Er was iemand die de restjes van de plank opmat om het ergens anders nog voor te gebruiken. Dus niks werd weggegooid."

Zo kon Serge nog wel wat dingen opnoemen die hij tijdens zijn stage heeft meegemaakt. Hij heeft nog 1 tip voor studenten die een (afstudeer)stage zoeken. "Probeer gewoon een keer bij een woningcorporatie stage te lopen. Weinig bouwkunde studenten doen dit en het biedt genoeg mogelijkheden!"