Zijn zonnepanelen nog interessant?

Geplaatst op

Met zonnepanelen wekt u op een duurzame manier elektriciteit op. Uw woonlasten worden lager. Zonnepanelen zijn nu weer vaker in het nieuws. Bewoners hebben vragen over saldering en over de terugleverheffing. Is het nog wel voordelig om zonnepanelen te hebben of aan te schaffen? Ja, ze blijven voordelig. Wij leggen u graag uit hoe het zit.

Zonnepanelen wekken de meeste stroom op als de zon schijnt. U gebruikt dan niet alle stroom zelf. De stroom die u niet gebruikt, gaat het stroomnet in. Op momenten dat de zon minder schijnt, gebruikt u stroom van het net. U gebruikt dus niet altijd de stroom van uw eigen zonnepanelen. De teruggeleverde stroom mag u aftrekken van de gebruikte stroom. Dat heet salderen.

Tegenwoordig zijn er veel zonnepanelen. Als de zon schijnt, is er stroom over. Als de zon minder schijnt, is er minder stroom. Dit zorgt voor extra kosten voor energiebedrijven. Daarom willen energiebedrijven graag dat de salderingsregeling weggaat. Maar, de overheid heeft besloten dat de salderingsregeling nog blijft. Daarom vragen energiebedrijven een terugleverheffing. Als de salderingsregeling verdwijnt, verdwijnt ook de terugleverheffing. U betaalt dus nooit beide kosten.

Wij berekenden wat de terugleverheffing doet met de woonlasten. Let op: de uitkomsten verschillen afhankelijk van bijvoorbeeld uw gebruik of de stroomprijs. Ook kunnen de uitkomsten veranderen afhankelijk van uw energieleverancier. Het is slim om af en toe te kijken of uw energieleverancier nog bij u past. U kunt op internet websites energieprijzen vergelijken.

Hieronder ziet u een voorbeeldberekening. Daarin ziet u dat zonnepanelen nog steeds geld opleveren.

Zonder terugleverheffing

Met terugleverheffing

Opbrengst 6 zonnepanelen per jaar

€ 525

€ 525

Servicekosten per jaar (€ 15 per maand)

€ 180

€ 180

Terugleverheffing gemiddeld per jaar (is afhankelijk van uw energieleverancier)

€ 0

€ 150

Uw voordeel per jaar

€ 345

€ 195

Uw voordeel per maand

€ 28,75

€ 16,25

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Vacature manager bedrijfsvoering

Zeeuwland zoekt een manager bedrijfsvoering. Heb je interesse? Dan horen wij graag waarom we jou voor deze functie moeten aannemen. Stuur ons uiterlijk 27 oktober 2024 jouw motivatie en CV.

Wie gunt u een nieuwe voortuin?

Wat is er fijner dan te genieten van een mooie tuin? Natuurlijk gunnen we dit al onze huurders. Daarom verloten we de komende weken een onderhoudsvriendelijke biodiverse voortuin.