Zonnepanelen

Duurzaam en betaalbaar wonen is een belangrijk punt voor Zeeuwland. Met zonnepanelen bespaart u op uw woonlasten. Goed voor uw portemonnee en het milieu! Het plaatsen van een set zonnepanelen is mogelijk tegen een verhoging in de servicekosten (prijs per 1 januari 2024 € 15,- per maand). De panelen hebben gemiddeld een opbrengst van 1679 kWh per jaar. Dat levert een besparing van ongeveer € 30,- gemiddeld per maand op.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op die u in huis gebruikt. Denk aan de wasmachine, koelkast of televisie. Doordat u eigen elektriciteit opwekt, verbruikt u minder elektriciteit van uw energieleverancier. U betaalt dus ook minder.

Daarnaast wekken zonnepanelen duurzame en schone energie op. U draagt daarmee bij aan het milieu. Naast de zonnepanelen installeren we een omvormer. Via een app ziet u hoeveel de zonnepanelen opbrengen.

Ik wil ook zonnepanelen

Wilt u ook zonnepanelen op uw woning? U kunt ons altijd vragen om panelen te plaatsen. Stel uw vraag via ons contactformulier. De klantadviseur kijkt of het plaatsen van een set zonnepanelen op uw woning mogelijk is. Is dit het geval? Dan stuurt de klantadviseur een contract voor het plaatsen van zonnepanelen.

Vragen en antwoorden

Hieronder leest u de meest gestelde vragen met antwoorden.
Algemene vragen

Wat leveren zonnepanelen op?
Zeeuwland biedt huurders de mogelijkheid om een set zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Dit kost € 15,- (prijs per 1 januari 2024) per maand extra in de servicekosten. De panelen hebben gemiddeld een opbrengst van 1679 kWh per jaar. Dat levert een besparing van ongeveer € 30,- gemiddeld per maand op. In de maanden maart tot en met september leveren de panelen het meeste op.

Krijg ik huurtoeslag over mijn zonnepanelen?
Zitten de zonnepanelen nu in de kale huur? Dan kunt u huurtoeslag krijgen. Dit hangt af van het gezamenlijke jaarinkomen. Zitten de zonnepanelen in de servicekosten? Dan niet.

Krijg ik huurverhoging over mijn zonnepanelen?
Zitten de zonnepanelen in de kale huur? Dan krijgt u jaarlijks een huurverhoging. Zitten de zonnepanelen in de servicekosten? Dan niet.

Ik wil graag de zonnepanelen uit de kale huurprijs en in de servicekosten. Mag dat?
Nee, dat mag niet. Het voordeel van dit bedrag in de servicekosten is dat u ook geen jaarlijkse huurverhoging krijgt over dit bedrag.

Ik wil elektrisch koken. Kan dat?
Ja, dat kan in de meeste gevallen, maar helaas niet altijd. Er moet een perilex aansluiting komen. Uw aanvraag geven we door aan de medewerker klant & omgeving. De aanvraag kost € 3,50 per maand en komt bij uw huurprijs.
Op de website staat deze informatie over elektrisch koken.

Saman kan pas over een paar maanden de zonnepanelen leggen. Kan dat niet eerder?
Er is veel belangstelling voor zonnepanelen. Het kan daarom helaas lang duren voordat ze de panelen plaatsen. Heeft u zonnepanelen aangevraagd? Saman neemt contact met u op wanneer u aan de beurt bent.

Waarom hebben mijn buren nu wel al panelen en duurt het bij mij nog zo lang?
Saman plant de werkzaamheden zelf in. Daarop hebben wij geen invloed. Het kan zijn dat uw buren eerder de panelen hebben aangevraagd en zijn hierdoor eerder aan de beurt.

Waarom is er een stop op plaatsen van zonnepanelen in de binnenstad van Zierikzee?
Dat komt omdat de gemeente geen vergunningsaanvraag heeft gehad. Deze moet dus eerst komen voordat er verder gegaan kan worden. Saman informeert de bewoners over de planning, zodra dit bekend is.

Wanneer vervangen jullie de panelen en omvormer?
De omvormer vervangen we na 12 jaar. De zonnepanelen na 24 jaar.

Mijn buren kregen panelen met een veel hogere opbrengst. Kunnen jullie mijn panelen vervangen?
Nee, wij vervangen de zonnepanelen na 24 jaar.

Ik heb zonnepanelen. De bomen van de gemeente zijn zo hoog. Hierdoor leveren mijn panelen minder op. Kunnen jullie deze bomen snoeien of verwijderen?
Nee, wij volgen hierin het beleid van de gemeente. Gezonde bomen snoeien of verwijderen we niet.

Installatie zonnepanelen

Welke werkzaamheden vinden er plaats in mijn woning?
De zonnepanelen komen op het dak. Maar, er vindt ook een aantal werkzaamheden plaats in de woning. In de meterkast past de installateur de groepenkast aan. Het kan zijn dat de installateur nog kabelgoten in de woning aanbrengt voor het leidingverloop. In de berging, kast of zolder komt de omvormer. Enduris brengt nog een slimme meter aan als deze er nog niet is.

Mijn dak ligt ongunstig. Kan ik nu toch mee doen?
Voorlopig kan het niet. We verwachten dat er nog wel een project komt om lastigere situaties verder te onderzoeken. Misschien dat er dus later nog wel een mogelijkheid komt om zonnepanelen.

Er staat een boom voor mijn huis. Kan ik toch zonnepanelen krijgen?
Voorlopig kan het niet. We verwachten dat er nog wel een project komt om lastigere situaties verder te onderzoeken. Misschien dat er dus later nog wel een mogelijkheid komt om zonnepanelen.

Moet ik een verzekering afsluiten voor de zonnepanelen?
Nee, dat is niet nodig. De zonnepanelen die Zeeuwland plaatst, vallen onder haar verzekering.

Aanmelden en app

Mijn woning doet mee in het project Zonnig Zeeuwland. Waar kan ik me aanmelden?
Dat kan op www.samangroep.nl/zeeuwland/

Krijg ik een bevestiging van mijn aanvraag zonnepanelen via de website van Saman?
Ja, kijk ook goed in uw map ongewenste mail of SPAM folder.

Moet ik mijn zonnepanelen zelf aanmelden?
Saman meldt op energieleveren.nl de zonnepanelen aan. U hoeft dat niet zelf te doen. Energieleveren.nl geeft alles door aan netbeheerders en energieleveranciers.

Moet ik een app installeren?
Is niet perse nodig. U ziet op het overzicht van uw energieleverancier wat u teruglevert.

Hoe kan ik de app installeren?
Bekijk hier de handleiding voor het installeren van de app.

Hoe weet ik hoe de app werkt?
Saman geeft bij installatie van de panelen een instructiekaart voor de app. U kunt de instructie via de QR code op de omvormer downloaden.

Werkt de app niet en helpt Saman?
Daar vraagt Saman kosten voor en betaalt Zeeuwland niet.

Onderhoud en storing

Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?
De zonnepanelen hoeven niet schoon te worden gemaakt. Na bijvoorbeeld een zandstorm scheelt het 1 à 2% qua opbrengst (korte termijn). Wij maken de panelen niet schoon. Na ochtenddauw of regenbui zijn ze weer schoon.
Bij vogelpoep of als de panelen heel erg vies zijn, kunnen wij opdracht geven. De kosten zijn voor uw eigen rekening.

Er liggen veel takjes onder mijn zonnepanelen door vogels. Haalt Zeeuwland deze weg?
Zeeuwland haalt takken en nesten niet weg onder de zonnepanelen. Ook plaatst Zeeuwland geen materialen rondom de panelen om vogels te weren.

Omvormer kapot?
Is uw omvormer kapot? Bel dan eerst naar Saman: telefoonnummer 085 620 3100.
Saman kan eventueel op afstand de omvormer resetten. Lukt dat niet? Voer een reparatieverzoek in.

Ik heb gemiste opbrengst, want mijn omvormer is kapot. Krijg ik een vergoeding?
Vanaf het moment dat u de defecte omvormer meldt, heeft Saman een maand de tijd om de omvormer te repareren. Over deze eerste maand krijgt u geen vergoeding. Duurt het repareren langer? Dan krijgt u de kosten voor de zonnepanelen per volle maand terug.

Controleren jullie jaarlijks mijn zonnepanelen?
Nee, wij controleren niet elk jaar uw zonnepanelen. Wij vragen u om regelmatig uw teruglevering en omvormer te controleren. Zo ziet u of er een storing is.

Ik krijg foutcode 1010. Wat moet ik doen?
Saman kan deze code niet op afstand resetten. Hiervoor moet een monteur komen. Bel Zeeuwland om een reparatiebon te maken.

Techniek

Kunnen er extra zonnepanelen op de omvormer van Zeeuwland?
Nee, de omvormer is hiervoor niet geschikt.

Zelf extra zonnepanelen laten plaatsen

Mag ik zelf (extra) zonnepanelen aanbrengen?
Ja, dat mag. Wel moet het een volledig gescheiden systeem zijn. Dus, als u al een set zonnepanelen en omvormer van Zeeuwland heeft, zitten uw nieuwe panelen op een eigen systeem met eigen omvormer.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:
Bij uw aanvraag voor eigen zonnepanelen vragen wij de volgende zaken:

 • offerte van een erkend installateur in zonnepanelen
 • indelingsplan van de zonnepanelen
 • informatie over de datum van plaatsing

De indeling en het aantal panelen moet Zeeuwland goedkeuren. Hierbij houden we de volgende richtlijnen aan:

 • de indeling van de zonnepanelen is altijd een gevuld rechthoek.
 • een indeling waarbij om ramen en/of dakkapellen heen wordt gewerkt, is niet toegestaan. Ter info: doen we zelf wel.
 • de panelen moeten zwart zijn, inclusief omranding;
 • de gevulde rechthoek symmetrisch moet op het dak zijn aangebracht. Hierbij bevinden de panelen zich minstens twee pannen uit de zij-, boven- en onderkant van het dak.

Zeeuwland is na goedkeuring van het plan niet aansprakelijk voor de installatie.

 • Voldoet de uitvoering niet binnen bovengenoemde voorwaarden? Dan moet de huurder op eigen kosten zorgen voor de aanpassing of de verwijdering van de installatie.
 • Zeeuwland is niet aansprakelijk voor onderhoud of schade als gevolg van het aanbrengen van zonnepanelen en de aanpassing van de (elektrische) installatie.
 • Huurder is verplicht de installatie goed te verzekeren tegen aansprakelijkheid door schade en gevolgschade. De huurder gaat er mee akkoord dat Zeeuwland geen verzekeringen heeft afgesloten voor de te plaatsen zonnepanelen of zal afsluiten.
 • Bij onderhoud, reparatie of vernieuwing aan (delen van) het dak moet de huurder de eigen zonnepanelen tijdelijk verwijderen. Dit doet de huurder op tijd, zodat de aannemer de werkzaamheden dan ongestoord kan uitvoeren.
 • Zeeuwland informeert de huurder minimaal een maand voor de geplande werkzaamheden aan (delen) van het dak. Zo heeft de huurder ruim de tijd om de installatie tijdelijk weg te halen.
 • Bij lekkages of andere storingen aan (delen van) het dak zorgt de huurder ervoor dat deze direct verholpen kunnen worden. Zeeuwland is niet verantwoordelijk voor gevolgschade door het niet tijdig kunnen verhelpen van storingen aan daken met zonnepanelen (vallend onder het ZAV beleid).
 • Zorgt de huurder niet voor het op tijd verwijderen van de zonnepanelen voor de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden? Dan kan Zeeuwland eventuele gevolgschade bij hem in rekening brengen.
 • Op daken van beschermde dorpsgezichten of andere beschermde architectuur mogen geen zonnepanelen komen.
 • De huurder moet zelf voor plaatsing een omgevingsvergunning aanvragen als dit nodig is.


Plaatsing mag pas als Zeeuwland toestemming heeft gegeven.

 • Overname van de zonnepanelen door de opvolgende huurder mag. Wel moet dit in de overeenkomst van plaatsing vermeld staan.
 • De overname van de zonnepanelen en (elektrische) installatie door een nieuwe huurder moet komen op het overnameformulier van Zeeuwland.
 • Zeeuwland geeft geen vergoeding voor de zonnepanelen.
Moet ik een eigen verzekering afsluiten?
Ja, zonnepanelen die u zelf legt, moet u zelf verzekeren.
Toestemming vragen eigen zonnepanelen