In uw huis komt vocht vrij. Bijvoorbeeld bij koken of na het douchen. Maar ook door de lucht die u uitademt of door planten in huis. Te veel vocht zorgt voor hinder, stank en/of schimmel. Goed ventileren voorkomt problemen. U laat de vochtige lucht eruit en brengt frisse lucht in de woning.
Hoe merkt u dat er teveel vocht in huis is?
De ruiten beslaan.
Het voelt vochtig in huis.
Schimmelvorming in huis.
Tips om vochtproblemen te voorkomen
Houd overal de ventilatieroosters open en laat de mechanische ventilatie aan.
Houd de temperatuur in huis boven 15 graden. Ook in de nacht. Stook niet te zuinig. Koude lucht kan geen vocht bevatten waardoor het vocht in huis blijft.
Zet bij het koken de afzuigkap aan. Laat die een kwartier na het koken aanstaan.
Heeft u een mechanische ventilatie? Zet deze dan hoger als u gaat douchen. Verwijder na het douchen water van de muren met een trekker.
Zet 's nachts een raam op een kier.
Zet meubels een eindje van de muur. Een paar centimeter is voldoende. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie.
Droog de was bij voorkeur buiten. Ventileer extra als de was binnen droogt.
Wat moet u doen bij ernstige vochtproblemen?
Ventileer de hele dag. Zet de mechanische ventilatie niet uit en zet de verwarming niet lager.
Controleer of de mechanische ventilatie nog werkt. Dit test u door een stukje papier voor de opening te houden. Wordt het papiertje naar binnen gezogen? Dan werkt deze nog.
Heeft u last van schimmel in huis en wilt u het schoonmaken? Gebruik dan een speciale antischimmel spray. Een stuk goedkoper en net zo goed: gebruik soda en lauw water. Laat het goed drogen en schilder de schone muur daarna met een speciale schimmelwerende verf.
Verschil tussen luchten en ventileren
Het luchten van een ruimte doe je door zo'n 20 minuten een raam open te zetten. Even wat frisse lucht binnen krijgen.
Ventileren is continue een stroom aan frisse lucht in huis door het openzetten van bijvoorbeeld ventilatieroosters. Deze lucht heeft de tijd om op te warmen. Warme lucht neemt meer vocht op en kan de vochtigheid afvoeren. Daarom is ook het verwarmen van de bovenverdieping noodzakelijk.